Babassu olaj, BIO, szűz

A babassu olajat az Amazonas medencében őshonos babassupálma magjából voják ki.A babassu pálma akár 20 m magasra is megnő, gyümölcse a babassudió fürtökben terem és elérheti a 25-40 dkg-ot is.

Főleg az északi területeken lévő brazil településeken fontos jövedelemforrásnak számít a babassu pálma termés mind gazdasági, mind megélhetési szempontból is: a gyümölcséből egy magas kálcium és vas tartalmú lisztet állítanak elő, a vastag héját égetéssel szénné alakítják, melyet fűtőanyagként használnak föl. A levelekből tetőt építenek, vagy megszárítva szalmát készítenek amiből a bennszülöttek szőnyegeket fonnak. Ezt a magas laurinsav tartalmú olajat élelmiszerként is forgalmazzák, de fontos szerepet tölt be a helyi szappan -és gyógyszergyártás területén is. Napjainkban is a régi kezdetleges módszerrel nyerik, azaz a diót napon megszárítják, fából készült szerszámokkal repedésig ütik. A termőterületek vegyszeres kezeléstől, és növényvédő szerektől mentesek. Az olaj kinyeésének folyamatát egyesületekbe tömörülve és a méltányos kereskedelmi láncba (fair trade) kapcsolódva, a bennszülött nők végzik.

A babassu olaj zsírsavakban gazdag, fő összetevői: laurinsav, mirisztinsav. Ezen tulajdonságai miatt legtöbbször a kókuszolajhoz hasonlítják és annak helyettesítőjeként tekintik.

A babassu olaj lágyító, védő hatású, megelőzi a bőr kiszáradását és korai elöregedését. A bőrt finom puhává teszi, kissé zsíros érzetet hagy a bőrön. Nagyon gazdaságos, mert kevés is elég belőle. Sérült, töredezett hajszálainkat és a száraz fejbőrt is jól hidratálja.

Babassu olaj, BIO, szűz (100 ml)